Weidevogels in de weilanden

Grutto op 3 eieren

03/06/2023

1 van de leukste dingen van het beroep als melkveehouder is dat je werk je mee neemt in alle seizoenen. Nu zitten we in de overgang van mei naar juni en dat is toch wel het mooiste seizoen! De koeien dag en nacht buiten, buiten melken

Elk jaar maken we een planning voor de percelen waar we nestelende vogels verwachten. We zetten op 1 perceel een plas dras pomp in om het land natter te maken. Andere percelen die van nature  lang nat blijven bemesten we niet en sluiten er een contract met uitgestelde maaidatum op af. Dit jaar schooten de vogels die planning als vanouds door de war door net een perceel verder te gaan zitten dan andere jaren bijvoorbeeld.

Al met al was het bij ons een goed jaar voor de vogels. Al wel werden er behoorlijk veel eieren geroofd door kraaien.

En wie hoor je dan allemaal bovenste hoofd tijdens het melken? Tureluurtjes uiteraard, een veldleeuwerik, scholeksters, grutto’s en uiteraard kieviten. Maar ook eenden met pijltjes zwemmen voorbij en waterkippetjes.

Dan heb je ook nog de onsympathieke kant van het vogelrijke. De genoemde kraaien duiken op de eitjes. De ooievaars zijn vooral in de race voor kuikentjes. De buizerds zweven geduldig en lusten ook de wat grotere kuikens die bijna vliegclub zijn graag. De ordinaire reiger zal ook wel eens een droog kuikentje pakken maar houd haar voeten graag nat en komt dus vaak met pijltjes en kikkers thuis.