Koning winter in het land

15/01/2024

Op het moment van schrijven is koning winter weer in het land. Valt er lichte sneeuw buiten, waait het hard en voorspellen ze winterse buien vandaag.

Nog geen week geleden was de kou ook in het land. Zoals jullie weten melken we in onze weidewagen. Zomers staat deze in het land en in de winter staat deze aan de stal, dus ook buiten. Dit is heel goed te doen. We staan lekker onder de luifel, dus we staan droog. Tegen de kou kunnen we ons kleden. Het melken zelf is hooguit een uurtje dus zo klaar. De koeien vinden het allemaal best en steken hun kop de lucht in als ze uit de stal de weidewagen oplopen.

Begin van de winter hadden we al voorzorgsmaatregelen genomen om de leidingen te isoleren tegen de kou en in de machine kamer stond het kacheltje al klaar om ingezet te worden als het zou gaan vriezen. Hoewel vorig jaar winter de ijspegels op de weidewagen stonden, hadden we geen problemen met bevroren leidingen.

Bij de eerste dag vorst vorige week was er ook een behoorlijke kille wind waardoor we besloten hebben om ook wat balen kuilgras op de kop zijn kant van de weidewagen te zetten. Zo staan we wat meer in de luwte tijdens het melken.  Dit ging helaas wel ten koste van het mooie uitzicht over ons land.

Afgelopen week bleek er na de eerste vorst dat de luchtleiding bevroren was die de laatste melk weg moet blazen uit de leiding. Het was nog best een enerverende klus om dit te verhelpen. Een nieuw kraantje moet dit in de toekomst verhelpen 😊  Het melken was nog steeds in een uurtje klaar, maar het reinigen daarentegen nam een flink stuk extra tijd in beslag. Emmers heet water moesten eraan te pas komen.

In plaats van een “rode loper” hadden de koeien nu een witte loper bij het oplopen van de weidewagen. Om te voorkomen dat er koeien door eventuele gladheid uit zouden glijden hadden we ook op de weidewagen wat zout gestrooid. Net als voor de weidewagen waar wij lopen.  Zo krijgt het melken een hele ander dimensie, maar het heeft ook wel wat zo melken in de winter. Al kijken we wel weer uit naar het moment om weer in het land te melken en onze koeien weer 24/7 buiten lopen.