Ode aan onze 2 polders: Polder Oude Leede en de Zuid Polder van Delfgauw

Polder Oude Leede en de Zuid Polder van Delfgauw

12/03/2023

Wie door de Oude Leede rijdt, denkt wellicht door een eeuwenoud landschap te rijden. Dat is toch maar ten dele waar, want het is niet alleen de laatste decennia dat hier veel veranderd is. Kijk bijvoorbeeld eens op de toch zeer betrouwbare kaart van Kruikius, dan klopt dat niet helemaal, Polder Oude Leede en de Zuid polder van Delfgauw werden namelijk na 1712 meters diep uitgeveend en in de kachel opgestookt. Pas rond 1863 werden de ontstane meren weer drooggelegd.

De naburige polders veranderden van job

Als jonkies onder de polders zagen onze Twee, de naburige polders, een voor een van job vergaderen. De een werd Vinexwijk, de ander een Groenblauwe slinger ofwel duurzaam tuinbouw gebied. Echt hip is het waar distributiecentra op zompige bodem verrijzen.

Trots op onze Twee polders

Onze Twee houden echt wel stand, en wat zijn we trots op hen. Hoe klein en eenzaam ook, ze geven stug hun weidevogels een stek. Menig passant stopt aan het einde van de dag om vanaf onze oprit de zonsondergang over de Zuidpolder op de foto te zetten. Polder Oude Leede kreeg een fietspad, mensen fietsen heerlijk door de polder en komen te laat op het werk, omdat er koeien over moesten steken. Een zeer gewaardeerd excuus, als bewijs vaak nog op de film vastgelegd. Maar onze Twee hebben nu wel genoeg asfalt en wandelpad. Want hun leegte is wat ze anders maakt dan de Vinex en distributie- of recreatiecollega’s.

Buiten in de polder, daar komt het lekkerste gras vandaan

Wat een voorrecht hebben wij dan om deze twee in te mogen trekken en het ook nog werk te kunnen noemen. Nu nog melken we in de stal, maar dit jaar nog komt de weidewagen weer terug en zullen de koeien zomers 24/7 lekker in het groene gras blijven. Want koeien geven het al jaren aan: buiten in de polder, daar komt het lekkerste gras vandaan. En niets is zo lekker als zelf je eten plukken. Maar er is nog een heikel puntje dat me van het hart moet. de Twee polders staan ’s nachts ook in de spotlights, niet vanwege hun ruimte maar door de licht vervuiling van de tuinbouw in Delfgauw en al die industrieterreinen in de bebouwde polders. WIE O WIE kan hier nu eens het lichtknopje wat terugdraaien?