De Stad Uit op bezoek

26/04/2023

Kinderen uit de stadswijken van Rotterdam op bezoek.

De Stad uit van Stichting Lekker Groen brengt kinderen uit de stadswijken van Rotterdam naar het platteland.
Kinderen, maar ook hun ouders en verzorgers krijgen op deze manier een onvergetelijk dagje uit. Hierbij staat ontdekken, ervaren, beleven en smaak centraal.

Enkele jaren geleden zijn wij benaderd door De Stad uit of wij een keer wilden faciliteren hieraan. Hier hoefden wij niet lang over na te denken. Wij zijn continue op zoek naar de boer burger verbinding en hoe leuk is dat we nu de jeugd uit de stadswijken van Rotterdam mogen verwelkomen!
Dit Voorjaar was het weer zover. 4 dagdelen enthousiaste kinderen met een nog enthousiaster team vrijwilligers van De Stad uit. Sommige kinderen wat angstig voor de grote koeien, sommige hielden hun neus dicht voor de ‘stank” maar naar mate de dag vorderde zag je deze kinderen veranderen. De handen gingen van de neuzen en een koe kon ook ineens geaaid worden.
De stad Uit biedt een heel divers programma. Door middel van een carrousel werken de kinderen in groepjes de opdrachten af. Een van de opdrachten is vogel spotten in het land. Onder begeleiding van een enthousiaste vrijwilliger gaan de kinderen het land in. Daar hebben wij een kijkschuurtje en van daar uit is het speuren naar de diverse vogels. Welke vogels zien we allemaal in het land? Oja.. kijk uit voor de koeienvlaaien onderweg 😊. Uilenballen pluizen is ook een van de activiteiten. Wat zit er nu precies allemaal in? Het weer werkte goed mee, dus konden ze deze opdracht heerlijk in het zonnetje uitvoeren met uitzicht op het land waar de koeien op dat moment liepen.

Vraag maar raak aan de boer(in):
Natuurlijk is een bezoek aan een boerderij niet compleet als de boer (in) en zijn/ haar koeien niet ontmoet worden. Hier is ook een opdracht van gemaakt. 30 minuten lang vraag maar raak aan de boer(in). De leukste vragen komen dan naar voren. “wordt een koe ook ongesteld? ”, of “heeft die koe ook een broer?”. Hoe jong de kinderen ook zijn, ze krijgen al veel mee. Zo vroeg een kleine jongeman of er bij ons nog koeien dood moesten in verband met de stikstofmaatregelen.

Kijkje bij de weidewagen:

Een kijkje nemen bij het melken mocht natuurlijk ook niet ontbreken.
Kinderen willen ook hun energie kwijt en dat kon bij de speurtocht. Over de hele boerderij waren letters verstopt, ga ze maar vinden en als alle letters gevonden zijn vormen deze letters een woord.
Aan het einde van de dag moe en voldaan weer richting de bus. Wel nog even de schoenen vlaai vrij maken😊 Kortom een vrolijke, leerzame dag voor de jeugd uit de stadswijken van Rotterdam.