verrast worden door de natuur

18/12/2023

Een van de leuke aspecten van het werken op een biologisch melkveebedrijf is toch wel dat je door de natuur verrast word op onverwachte momenten en thema’s.

Soms komt dat goed uit, een extraatje bijvoorbeeld. Dat kan een tweeling geboorte zijn in plaats van het standaard enkele kalfje. Helaas kan bij zo’n tweeling vaak nog een addertje onder het gras zitten. Wanneer een stiertje en een kuisje samen gedragen worden door een moederkoe dan blijft in bijna alle gevallen de aanleg van de voortplantingsorganen van het kuisje achterwege. Onder invloed van de mannelijke hormonen van het stiertje worden de eierstokken bij het kuisje niet gevormd. Door die verstoorde hormoonhuishouding heeft en houdt het kuisje ook bijna altijd een groeiachterstand.

Dan is een tweelingdracht vaak ook nog eens zwaar voor de moederkoe. Wij hebben dus vaak gemengde gevoelens bij een tweeling. Twee kuisjes zijn meer dan welkom maar dat is uiteraard maar in 25% van de tweeling geboortes het geval.

Het onder de staart kijken welke geslacht een net geboren kalfje heeft is de laatste tijd steeds spannender aan het worden. Dat komt doordat we heel veel stiertjes zien dit jaar. We hadden in december 2022 een trio van 3 leuke kuisjes aangehouden. Daarna duurde het tot 8 augustus tot er weer een kuisje geboren werd dat aangehouden kon worden. Er werden in de tussen tijd wel wat kuisje geboren maar dat waren dan net afstammelingen van vleesstieren. Inmiddels gebruiken we bijna geen vleesstieren meer zodat we meer kans hebben op kuisjes die aangehouden kunnen worden.

Normaal houden we 12 kalfjes per jaar aan, dit jaar zijn we maar tot 6 gekomen. Gelukkig hadden we iets teveel jongvee de laatste 2 jaar. Bovendien gaan we een paar oude koeien die we uit wilden laten stromen nog maar een kans geven door ze toch weer te insemineren.